امر به معروف و نهی از منکر در روایات
الف) امام باقر میفرماید:
«در آخرالزمان مردمی خواهند بود که از گروه خاصی پیروی میکنند که ریاکارند و تظاهر میکنند که قاری و اهل عبادت اند. آنان تازه کار و ساده لوح اند، نه امر به معروفی را بر خود واجب میدانند نه نهی از منکری را، مگر زمانی که از ضرر و زیان محفوظ باشند؛ پیوسته در این راه برای خود عذر و بهانه میتراشند. اینان اشتباهات و لغزشهایی را که در رفتار و گفتار عالمان حقیقی رخ داده است، پی میگیرند؛ در انظار مردم به نماز و روزه، و اعمالی که برای مال و جانشان خطری ندارد، روی میآورند. اگر زمانی شرایطی پیش آید که نماز خواندن هم سبب بروز مشکلی برای مالها و بدنهایشان شود، نماز را نیز ترک میکنند؛ همانگونه که کاملترین و والاترین فرایض را ترک کردند. همانا امر به معروف و نهی از منکر فریضه عظیمی است که اقامه دیگر فرایض به آن وابسته است. زمانی که مردم اینگونه شدند و دنباله رو چنین افرادی گشتند، غضب خدا بر آنان کامل میشود و خداوند همه مردم را عقوبت میکند؛ بدینترتیب نیکوکاران همراه با فاسقان و کودکان نیز همراه با بزرگترها هلاک خواهند شد. امر به معروف و نهی از منکر راه و روش و شیوه صالحان و فریضه بزرگی است که اقامه واجبات دیگر نیز در گرو عمل به آن است. امنیت راهها در سایه امر به معروف حاصل میشود، کسبها در سایه آن حلال میگردند. حق به صاحبش برمیگردد و سبب عمران و آبادانی زمین میشود. در سایه امر به معروف و نهی از منکر، دشمنان نیز به رعایت انصاف وادار میشوند و کارها به سامان میرسد. با قلب خود انکار کنید و با زبانتان با آنان سخن گویید و به پیشانی آنها بزنید و از ملامت ملامتگران نهراسید؛ اگر بهسوی حق برگشتند و از گناهان خود توبه کردند، دیگر سرزنش آنان سزاوار نیست. همانا اشکالْ متوجه کسانی است که به مردم ستم روا میدارند و در روی زمین به ناحق سرکشی میکنند. در اینجا با آنان جهاد کنید، آنان را از عمق دل، دشمن بدارید و در این امر، نه در پی کسب قدرت و مال باشید، و نه بخواهید از روی سرکشی بر دیگران پیروز شوید تا سر به فرمان خدا بگذارند، و بر اساس طاعت الهی سلوک کنند. (ایشان در ادامه) فرمود: خداوند به شعیب پیامبر(علیه السلام) وحی کرد: من صد هزار نفر از قوم تو را عذاب خواهم کرد که چهل هزار نفرشان اهل معصیت و گناهاند و شصت هزار نفرشان هم از خوبان قوم تو هستند. شعیب(علیه السلام) عرض کرد: خداوندا، [برای] آن اشرار جز این انتظار نیست؛ اما چرا آن خوبان عذاب میگردند؟ پس خداوند وحی فرمود: چون در مقابل اهل معصیت مماشات به خرج دادند و به دلیل غضب من، غضبناک نشدند»
✳ آن گروه خاص که مردم به رفتار و گفتارشان اعتماد میکنند، کسانیاند که مردم آنان را با عنوان عالم و شخصیتهایی موجّه میشناسند و سخنشان را میپذیرند. این اشخاص دارای صفات مشخصی هستند.
✅ آنان تظاهر به عبادت میکنند،
✅ از دیگر صفات این افراد، تازهکاری و سطحینگری است،
✅ همچنین این افراد که مردم از آنها تبعیت میکنند، خود را به امر به معروف و نهی از منکر مکلف نمیدانند و از وجوب امر به معروف و نهی از منکر در میان مردم سخنی به میان نمیآورند، مگر جایی که برای آنان ضرری نداشته باشد. آنان اینگونه به مردم القا میکنند که امر به معروف و نهی از منکر فقط هنگامی واجب است که عمل به آن برای انسان مشکلی ایجاد نکند.
✅ ویژگی دیگر چنین کسانی این است که، پیوسته در پی بهانهاند که از زیر بار تکلیف شانه خالی کنند؛ زیرا امر به معروف و نهی از منکر، خواه ناخواه، مشکلات و تبعاتی در پی دارد و کسانی که نهی از منکر میشوند، از گِرد شخص نهیکننده پراکنده شده، رفتار دوستانهای با او در پیش نخواهند گرفت.
✳ امام(علیه السلام) نخستین وظیفه برای رهایی از عذاب الهی را در این میداند که اگر کار ناروایی در جامعه دیده شد، در دل باید در قبال آن احساس نفرت و انزجار داشت.
✳ در مرحله بعد هم باید آن نفرت و انزجار را به زبان آورد و لب به اعتراض گشود. در مرحله زبانی هم نخست باید با نرمی باشد.
ب) روایاتی در مذمت ترک امر به معروف و نهی از منکر وارد شده
✳ بر اساس برخی از روایات، اگر این فریضه ترک گردد، بلایی بر افراد نازل خواهد شد که دیگر اگر خوبان هم دعا کنند، دعایشان مستجاب نمیشود.
✳ گفتنی است درباره هیچ تکلیفی، اینگونه تهدیدات به چشم نمیخورد و این نشانه اهمیت فوقالعاده این فریضه الهی است.
ج) ماجرای اصحاب سَبت نمونه سرانجام ترک امر به معروف و نهی از منکر است که روایات فراوانی را نیز به خود اختصاص داده است.
د) علی(علیه السلام) در نهج البلاغه، در توصیهای، به عبرتگیری از سرنوشت گذشتگان و یادآوری دور شدن آنان از رحمت الهی به سبب ترک امر به معروف و نهی از منکر توجه میدهند.